FAQ: Quake 3 Arena


SourGaming'in an itibariyle en çok oynanan oyunu Quake 3 Arena. Aslında Vanilla Q3 (VQ3) denen modifikasyonsuz versiyonu değil muhtelif modlar üzerine eğilmiş olsak da, Quake hakkında genel bir FAQ yazıp daha sonra modlar hakkında daha detaya giren FAQ'lar hazırlamak en uygunudur sanırım. Hadi hayırlısı.

*

Quake 3 nereden bulunur?
Tabii ki güvenilir bir multimedya dükkanından. O da olmadı köşedeki küçük esnaf CD'ciden. Ama Quake 3 nisbeten eski bir oyun olduğu için bu yollardan edinmek oldukça zor, hele orjinal olarak almak istiyorsanız çok daha zor. Şimdiden pes edip alternatif yollara yönelmeye karar verdiyseniz, şuradan bir torrent dosyasına ulaşabilirsiniz [buradan]. Yamulmuyorsam bu versiyonun düzgün çalışması lazım, içinde Excessive Plus isimli mod da geliyor hem (ama onu oynamıyoruz).

Bunun üstüne bir de "Quake III Arena Point Release 1.32" kurmak gerekiyor, ki onu da bu linkten bulabilirsiniz [şu link], ya da Google'dan aratıp alternatif linkler de bulabilirsiniz tabii. Hadi canım.


Configler nasıl çalışır?
İlerleyen günlerde siteye çeşitli amaçlar için hazırlanmış Quake configleri (=configuration, ayarlamalar) ekleyeceğiz. Bu configleri kullanmak istediğiniz oyun modunun klasörünün altına atmanız gerekli tabii, ama oyun açıldıktan sonra o configleri aktif hale getirmek için yapmanız gereken tek şey var. Diyelim ki sitemizden bir config indirdiniz, adı da "performance.cfg". Bu dosyayı mod dosyalarının içine atıyorsunuz, sonra oyun içinde de konsolu açıp "/exec performance" yazıyorsunuz. Çoğu zaman bu hazır configlerin tam etkisini görebilmek için "/vid_restart" kodunu da girip entera basmanız gerekebilir. Sitemizdeki configlere buradan ulaşabilirsiniz.


Demoları nasıl izleyebilirim?
Yine ilerleyen günlerde siteye ekleyeceğimiz diğer bir şey de oyun içi demoları. "dm_68" uzantısına sahip bu demo dosyalarını Quake 3'ü install ettiğiniz klasörde, "baseq3" isimli klasörün altındaki "demos" klasörünün içine atıyorsunuz. Yani, diyelim ki Quake 3'ü "C:\Program Files" altına yüklediniz. Bu durumda demo klasörünün adresi "C:\Program Files\Quake 3 Arena\baseq3\demos" gibi bir şey olmalı. Daha sonra oyunu açtığınızda menüdeki "Demos" seçeneğinden bu demoların listelerine ulaşabilirsiniz. Sitemizdeki demolara buradan bakabilirsiniz.


Fastswitch nedir?
Fastswitch silahlar arasında standart Quake'e göre daha hızlı geçiş yapabilmeye yarayan bir özelliktir. Silahların soğuma (cooling) süreleri aynıdır ama silah geçişlerinde vakit kaybetmezsiniz. Vanilla Q3'te bu özellik yoktur ama hem Threewave'de hem CPMA'da vardır ve Aibsmod'a da eklenmiştir.


Neden Vanilla Q3 oynamıyorsunuz?
Çünkü çok şahane modlar bulduk, daha da şahane bir mod yapıyoruz. Yeah.


Ne modları bunlar nedyosun?
Alfabetik sırayla Aibsmod, CPMA ve Threewave.


Aibsmod nedir?
SourGamer'lardan aib'in yaptığı, tüm SourGaming camiasının da maddi manevi destek sağladığı, henüz test aşamasında olan bir mod. İçinde Rambomatch, Football ve muhtemelen daha bir çok oyun türü var. Daha fazla bilgi için => FAQ: Aibsmod


CPMA nedir?
CPMA, nam-ı diğer Challenge ProMode Arena, en ünlü Quake 3 modlarından biri. İçinde FreezeTag'den HoonyMode'a bir çok oyun türü barındırmasının yanında, standart Quake 3 fiziğini de değiştirerek farklı bir oynayış sağlıyor. SourGaming camiasında henüz pek tercih unsuru değil. Daha fazla bilgi için => FAQ: Challenge ProMode (CPMA)


Threewave nedir?
SourGamer'ların en çok oynadığı mod olan Threewave daha çok takım oyununa dayalı alternatif oyun türleri yüzünden tercih ediliyor. Özellikle Counter Strike ile Quake 3 CTF'yi birleştiren Capture Strike (CS) ve Quake 2'deki bazı özellikleri getiren Classic Capture The Flag (CCTF) en çok oynananlardan. Daha fazla bilgi için => FAQ: Threewave


Başka neler yapıyorsunuz?
Hiç işte oynuyoruz napalım. Muhabbetimiz de şahane, Sourgaming Jargon Rehberi'ni karıştırmayı unutma bir ara.


Harita yapıyor musunuz hiç?
Aa nerden çıktı o nerden geldi aklına, ay ilahi.


Sen sor dedin ya.
Taam taam. Yapıyoruz evet. Henüz sayısı çok olmasa da şahane maplerimiz var. Özellikle cruelstroke'un yaptığı Lobby muhteşem.


Başka?
Ha bir de bizim yapmadığımız ama standart Quake'e de dahil olmayan maplerde oynuyoruz bazen.


Peki nerde bulucaz bunları?
Bizim yaptığımız yapmadığımız tüm mapler Q3Files'da var. Bir servera girmek ister de harita dosyasından yoksun kalırsanız oradan bulabilirsiniz.


Teşekkürler.
Ne demek.

*

Şimdilik bu kadar.
Zamanla bu yazıda eklemeler ve değişimler olacaktır elbet, ama bir yerden başlamak lazım. İyi de bir başlangıç oldu gibi.

Bizim FAQ'larımız dışında Quake 3 hakkında kim başka ne demiş görmek isterseniz şu linkler de işinize yarayabilir: (link1 | 2 | 3)

2 yorum:

  1. Teşekkürler Demos bilgisi için.

    YanıtlaSil
  2. q3 > http://h33t.com/torrent/03651802/quake-3-arena-full#expand

    1.32 > http://www.quakeunity.com/file=1150

    3w > http://www.fileplanet.com/80544/80000/fileinfo/Threewave-CTF-v1.6-[Full]

    3w 1.7 > http://www.fileplanet.com/139022/130000/fileinfo/Threewave-CTF-v1.7-Update

    YanıtlaSil