TetriNET

TetriNET, Internet üzerinden oynanan çok oyunculu bir Tetris oyunudur. Aşağıda oyunun bir screenshot'ını göreceksiniz, oyunu bunun üzerinden anlatacağım:



[Devamını görmek için Tamamını Oku'ya basın]

Gördüğünüz gibi oyunun oynanışı Tetris'ten farksızdır. (Tetris'i bilmeyen varsa, önce mağarasından çıksın, sonra da şunu okusun: Amaç, yukarıdan gelen blokları döndürüp aşağı koyarak satır yapmak. Mesela benim mor L'm dümdüz aşağı inerse içinde (a) bulunan satırı tamamlamış olurum, ve satır kaybolur.) 6'ya kadar kişi aynı anda oynayabilir, birbirlerine karşı yarışabilirler. Takım kurmak da mümkündür; takımlar 1-6 kişi arası olup, kendilerinden başka kimse kalmadığında oyunu kazanırlar. Yukarıda vesc ile ben (aib), teketek oynamaktayız.

TetriNET'in özelliği, oynadıkça gelen ve başkaları üzerinde kullanabildiğiniz silahlar/özelliklerdir. Screenshota dikkatlice bakarsanız, vesc'in durumunun pek iyi olmadığını görebilirsiniz. Bunun sebebi vesc'in kötü bir Tetris oyuncusu olması değildir; o anda ona karşı kullandığım silahlarla başı derttedir sadece.

Oyundaki rekabetin çoğunluğu, satır yaptıkça gelen ve herhangi birine karşı kullanabildiğiniz iyi ve kötü nitelikli silahlar oluşturur. Bir yandan kendinizi ve takım arkadaşlarınızı kollarken, bir yandan karşı takıma beraber yapılacak saldırıyı koordine etmenin, bunlar olurken karşı takımın güçlü silahlar almasını engellemeye çalışırken kendi oyun alanınızı temizlemekle uğraşmanın zevkini burada yazıyla anlatmak zor olacaktır; ama bana güvenin ki adrenalin yüklü bir takım oyunu TetriNET!

Hadi silahlarımızı tanıyalım:

(a) Oyuncuya aşağıdan satır ekler. En basit saldırı silahıdır, birkaç tanesi ayna anda kullanıldığı takdirde çok işe yarar. Oyun alanı tamamen boş olmadığı sürece kendinize veya takım arkadaşlarınıza atmanızın bir faydası yoktur.
(c) Oyuncunun en aşağıdaki satırını siler. En basit savunma silahıdır ve (a)'nın tersidir. Yedekte birkaç tane bulundurulması zor anlarda hayat kurtarabilir. Saldırıda ise, düşmanın -almak üzere olduğu- silah dolu alt satırını silmek için kullanılabilir.
(r) Oyuncunun alanındaki bloklardan rastgele birkaç tanesini siler. Sağlam rakip oyuncu alanlarında satır yapmayı engelleyici nitelikte delikler açmak için kullanılır. Tek satır halinde çubuk bekleyen oyuncuların korkulu rüyasıdır.
(b) Oyuncunun alanındaki silah bloklarını normal blok haline getirir. Düzenli aralıklarla kullanıldığı takdirde, rakip oyuncularının ellerine silah geçmesini engeller. Özellikle güçlü silahları almak üzere olan oyunculara atılmalıdır.
(o) Oyuncunun alanındaki (o) bloklar
ını patlatır, etraflarında 8 taneye kadar olan blokları etrafa saçar. Oyun alanının üst kısımlarını tek parça bloklarla kapatma ihtimali olan bu silah çok tehlikelidir. Neyse ki, her zaman etkili değildir. Oyun alanı boş olan kişilere etki etme ihtimali düşükken, oyun alanı dolu olan kişilerde blokların saçılabileceği fazla alan olmadığından dolayı, en fazla (o)'larının etrafında 3x3'lük delikler açar. Oyun alanının nispeten yarısı dolu olan kişilere atılıp, blokları yukarılara saçması ümit edilmelidir. Bloklar yukarı saçıldığı takdirde, atıldığı oyuncuyu hayli yavaşlatacaktır.
(q) "Quake" Oyuncunun bloklarını (veya deliklerini) rastgele sağa veya sola saçarak "deprem" etkisi yaratır. Üstüste gelen deliklerin rahatça kapatılmasını engeller, oyuncunun oyun alanını oynayarak temizleme planlarını bozar.
(g) "Gravity," oyuncunun bütün bloklarını birbirlerinden bağımsız olarak aşağı çekerek delikleri kapatır. Bu esnada tamamlanan satırlar kaybolurken, üzerlerindeki silahları oyuncu alamaz. Bu yüzden, bir çok silaha karşı etkili olabilen (g), nadir olarak saldırı için de kullanılabilir.
(n) "Nuke," oyuncunun bütün oyun alanını temizler. Ölmek üzere olan oyunculara ikinci bir şans veren (n), genellikle takım arkadaşları üzerinde kullanılır.
(s) "Switch," oyun alanınızı hedef oyuncununkiyle değiştirir. Son derece etkili bir silah olan (s), yaptığınız bütün hataları başka bir oyuncunun problemi haline getirir. Rakip oyuncuda da olduğu takdirde, "switch savaşları" başlayabilir!

Oyun, SAĞ, SOL, YUKARI ve AŞAĞI ok tuşları kullanılarak oynanır. YUKARI ok tuşu parçayı çevirirken, diğer ok tuşları hareket ettirirler. SPACE tuşu, o anki bloğu son hızla aşağı indirir. 1-6 sayı tuşları, o anda seçili olan silahı aynı numaralı oyuncu üzerinde kullanmanızı sağlar. D (discard) tuşu ise, silahın kimse üzerinde kullanılmadan yok olmasını sağlar.

Silahlar, oyun alanının altında bulunan siyah haznede tutulurlar. (Screenshot'ta boş bir silah haznesi görebilirsiniz) Kullanacağınız silahı seçemezsiniz; sadece haznede en solda bulunan (screenshot'ta kırmızıyla işaretli) silahı kullanma veya atma (discard etme, D) seçeneğiniz vardır. Yeni aldığınız silahlar bu hazneye eklenir.

Satır tamamladığınızda,
1) Tamamladığınız satırlardaki silahlar, yaptığınız satır sayısıyla ÇARPILIP haznenize eklenir, ve tamamlanan satırlar oyun alanınızdan silinir.
2) Oyun alanınızda, yaptığınız satır sayısı kadar rastgele blok seçilir, ve bunlar rastgele silah bloklarına dönüştürülürler. Silahların çıkma ihtimalleri, güçleriyle ters orantılı olarak değişir. (Yukarıdaki listedeki silahları, en çok çıkma ihtimali olandan en azına doğru sıraladım.)

Oyunu, tetrinet.org'un "Downloads" kısmından indirebilirsiniz. Windows için, "TetriNET" bazlı "Tetrifast" client'ını tavsiye ediyoruz. Yüklemek için,
1) Buradan TetriNET 1.13'ü indirip, bir klasöre açıp,
2) Buradan Tetrifast 1.13'ün .exe'sini indirip yukardaki klasöre açmanız lazım.
3) Oyun kurmak için "Server Settings," oyuna bağlanmak için "Client Settings" bölümlerini kullanabilirsiniz. Tuş ayarlarını da içeren "Misc. Settings" bölümünden sesleri kapatmayı unutmayın.

Oynamak için "Tetrifast.exe"'yi kullanıyoruz. Tetrifast, orjinal TetriNET'in biraz modifiye edilmiş halidir; her bloğu koyduktan sonra çıkan bekleme zamanını kaldırır.

Linux/Cygwin için GTetrinet adlı bir client mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder