4 Kişi Borderlands oynamaca


4 kişi Co-op oynanabilen L4D'e alternatif, gayet sürükleyici bir oyunla karşımızda 2K (Bioshock) ve Gearbox (BlueShift & Opposing Force). Fallout'un ağır RPG öğelerini CoD4-vari FPS oynanışla birleştirmişler ve FPS fanları için başarılı bir oyun çıkartmışlar.

Oyun hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz:


Bunlarla uğraşmam ben diyenlerdenseniz yorumlara göz atmanızı tavsiye ederim. cruelstroke oyun hakkında güzel bilgiler vermiş. Multiplayer oynamak için gereken bilgileride yorumlarda bulabilirsiniz. Öte yandan oyun içinde çektiğim ScreenShot'lara bakmak için burada yakınız.

4 yorum:

  1. Oyun çok eğlenceli. Razor release ile sorunsuz multi oynanıyor, hiçbir karmaşık ek işlem gerektirmiyor.

    Her action-rpg ya da mmorpg'de olduğu gibi bu oyunda da exp kazanıp level atlama, skill ağacı, haritaya her girişinizde düşmanların yeniden belirmesi gibi özellikler mevcut. Bol bol birlikte quest yapıyorsunuz, birlikte araç kullanıp (bir kişi aracı sürerken diğeri silahını kullanıyor) haritada geziyor, unique item topluyorsunuz. Item'larınızı arkadaşlarınıza da verebiliyorsunuz.. Haritada gece ve gündüz gerçek zamanlı değiştiğinden aynı mekanlar da pek fazla sıkmıyor.. Uzun bir oyun süresi, güzel bir co-op deneyimi (üstelik aynı karakterinizi single player'da da kullanabiliyorsunuz) ve sıkmayan oynanış. Keşke daha fazla tamamı co-op tasarlanmış oyun görebilsek.

    Gelelim kötü yanlarına;

    - Oyun "arayüzüm konsoldan port" diye bağırıyor resmen. Lobby kısmı (oyun kurarken chat yapamıyorsunuz), inventory tasarımı, kontrol ayarları (alternatif tuş atayamıyorsunuz).. ve daha pek çok kısım konsol için tasarlandığını belli ediyor. Maalesef pc için hiçbir ek çaba harcamamışlar ve normalde oyunun türünün fps + rpg olduğu düşünülürse kontrol konusunda klavye ile mouse avantajımızdan tam randıman alamıyoruz.

    - Klavye ile mouse kullanarak araç kullanmak gerçekten berbat. "W" ve "S" ile ileri geri yaparken yönümüzü mouse ile belirliyoruz. Haliyle araç sürerken mouse'la etrafa bakamıyoruz.. Yön tuşları ile kamerayı çevirebiliyorsunuz ancak üçüncü bir elinizin olması gerek, her halinden gamepad'e göre hazırlandığı belli.

    - Her modifiye edilmemiş Unreal Engine 3 kullanan oyunda olduğu gibi oyun içi Anti-Aliasing desteği bu oyunda da yok. Eğer ekran kartı ayarlarından AA açarsanız tam verim alabilmek için postprocess efektini kapatmanız gerekiyor, yoksa tırtıklanma devam ediyor. Bunu eksi olarak saymıyorum, sadece belirtmek için yazdım.

    - Oyunun fov'u çok düşük. Hele de geniş ekran bir lcd kullanıyorsanız bu durum iyice çekilmez oluyor (sanki zoom'lu dolaşıyorsunuz etrafta). Fov değiştirmek isteyenler sovereign'in derlediği config ayarlarına bakabilir.

    - Girişte reklam için çıkan logoların bulunduğu videoların hiçbirisi geçilemiyor, her defasında izlemek zorunda bırakılmak (hem de bu kadar çok) gerçekten sinir bozucu. Bu da config ayarlarında var.

    - Oyuna başladığınızda çıkan sinematrik dahil oyun içi sinematrikler geçilemiyor. Birden fazla karakteri dönüşümlü oynayanlar için çok sıkıcı ve henüz bir çözüm bulamadım.

    - Oyun içi sesli iletişim gerçekten çok kötü ve co-op oyun sesli iletişim olmadan oldukça yavan. Mecburen arkada steam voice chat açıp oynuyoruz, gönül isterdi ki oyunda dahili düzgün bir sesli iletişim sistemi olsun.

    Dört kişi oynandığında eğlenceli oyun, yükleyin oynayalım.

    YanıtlaSil
  2. 5 dakikalık bir uğraşla oyunun irite eden kısımlarını (açılışta geçilemeyen vidyolar gibi) düzeltebilirsiniz.

    Vidyolardan kurtulmak için:
    {oyun nerde yüklüyse artık}\borderlands\WillowGame\Movies klasörüne gidip şu 3 dosyayı silin:
    2K_logo.bik, Gearbox_logo.bik, NVidia.bik

    Oyun içi Voice Chat'i kapatmak için:
    Documents\MyGames\Borderlands\WillowGame\Config klasörüne gidin ve WillowEngine.ini dosyasını açın. İçinde "bHasVoiceEnabled" aratın ve değerini False olarak değiştirin.

    Vsync'i açmak için:
    Aynı dosyadan UseVsync=False değerini True olarak değiştirin. Ekran kartı ayarlarınızdan Triple Buffering'i aktif ettiğinizden emin olun yoksa 60'ın altında FPS aldığınızda direk 30'a kitliyor (ki bu çok göz yoran bir olay).

    Fov olayları:
    Bu sefer aynı klasörde bulunan WillowInput.ini dosyasını açın. [Engine.PlayerInput] başlığının altına ve [WillowGame.WillowPlayerInput] başlığının altına şunları koyuyoruz:

    Bindings=(Name="F9",Command="FOV 85",Control=False,Shift=False,Alt=False)

    Bindings=(Name="F10",Command="FOV 95",Control=False,Shift=False,Alt=False)

    Dosyayı kaydedip kapatın. Oyuna girip F9 veya F10'a bastığınızda yeni fov değerleri aktif olacak. Oyunu her sıfırdan başlatışınızda fov değerleri eski haline geri dönüyor, bu yüzden her girişinizde yapmanız gerekiyor. Fov değerlerini çözünürlük ve aspect ratio'nuza göre değiştirebilirsiniz. Bu değerler cruel'un 4:3 monitöründe kullandığı değerler.

    Server açmak için:
    Öncelikle yazılımsal Firewall'unuzu kapatın (Windows Firewall, ESET vs) Ardından modeminizin kontrol paneline gidip şu portları sırasıyla açın:

    7777 (TCP/UDP)
    28900 (TCP)
    27900 (UDP)
    28910 (TCP)
    6500 (TCP)
    9989 (UDP)

    Port açma işlemini sadece server'ı açacak arkadaşın yapması yeterli. Oyuna girecek kişilerin birşey yapmasına gerek yok.

    YanıtlaSil
  3. port açıyoruz genede baglanamıyorlar yada port açma işlemini daha detaylı anlatsanız

    YanıtlaSil
  4. oynuyoruz:

    1) http://i.imgur.com/qsK5x.jpg
    2) http://i.imgur.com/P0YOE.jpg
    3) http://i.imgur.com/vurAv.jpg

    YanıtlaSil