Video ve Screenshot Kılavuzu


Bir süredir arada kendimce kaydadeğer bulduğum demo'lardan yaptığım video'ları ekleyip duruyorum, büyük ihtimalle bir çoğunuzda bu tarz demo'lar, vesaireler vardır ama süper üşengeç olduğunuz için göndermiyorsunuzdur diye tahmin ediyorum. O yüzden, hazır dışarda şahane bir kar yağmaktayken ben de evde oturup bu ufak kılavuzu hem duyuru hem de hatırlatma babında yazayım istedim. Evet, yaptım bunu.

Devamını Tamamını Oku'ya tıkladıktan sonra okuyabiliyorsunuz.

Bu blog dışında SourGaming'in iki ayrı hesabı daha bulunmakta. Birincisi, "herkes göndersin, screenshot arşivimiz olsun" motivasyonuyla edindiğimiz SourGaming Flickr hesabı.

Screenshot
  • Şuraya gidip Flickr Uploadr'ı indirip kuruyorsunuz.
  • vesc yahut gelaek'e IRC'den uğrayıp "Abi, Flickr şifresi?" deyip şifreyi alıyorsunuz.
  • Bundan sonrası süper basit: Programı açıp kullanıcı adı ve şifreyi girdikten sonra sürükle, bırak ve upload et deyip prosesi tamamlıyorsunuz.
  • Elbette title ve description boşluklarına gerekli bilgileri (direkt programın arayüzünden yapılabiliyor zaten bunlar), hatta isterseniz nick'inizi de eklemeyi unutmuyorsunuz.
  • Böylece blog'un sağ alt tarafındaki Screenshot Köşesi'nde otomatik olarak eklediğiniz ekran görüntüsü görünür hale geliyor.
  • Flickr sayfasının RSS feed'ini de ayrıca ekleyip takip edebilirsiniz, hatırlatayım.
  • "Şöyle bir screenshot'ları gezeyim" derseniz Flickr gayet şahane bir slideshow haline getirmiş hepsini, ona da bir göz atabilirsiniz.
  • Screenshot'lar Quake'le kısıtlı değil elbette, birlikte oynadığımız diğer oyunlardan enstantaneleri de gayet gönderebilirsiniz.
  • Son olarak, Quake'te halen nasıl screenshot alacağını bilemeyen varsa şu satırı config'ine ekleyerek muvaffak olabilir: bind F9 "screenshotJPEG"  - F9'u değiştirebilirsiniz istediğiniz şekilde elbette, benimki böyle yalnızca.
  • Bonus: Config'inize seta cg_autoScreenshot "1" satırını eklerseniz, Three Wave her oyun bitişinde skor tabelasının screenshot'ını alır ve ...\Quake 3 Arena\threewave\screenshots konumuna kaydeder.

Demo/Video

Gelelim video olayına.. SourGaming YouTube (aslanlar gibi) hesabına şöyle bir göz atınız evvela. Quake demo'larından video yapmak için çok fazla sayıda yöntem var, benim buraya yazacağım ise benim Windows XP üzerinde sürekli kullandığım ve oldukça pratik bulduğum metod. Eğer farklı işletim sistemleri için işe yarar alternatiflerden haberdarsanız yorumlara eklemekten çekinmeyin.
  • (Bu adım opsiyonel) Önceden kaydettiğim demo'ları video'ya dönüştürürken oyunda kullandığımdan farklı bir config kullanıyorum çünkü 640x480'in üzerindeki video'lar hayvan kafası kadar yer kaplıyor, her video yapma işleminden önce çözünürlüğü değiştirmektense hazır ayarları kenarda bulundurmayı daha mantıklı buldum, tavsiye ederim. Mesela oyunda "forcemodel" açıkken demo config'imde bunu kullanmıyorum ki kim kimmiş daha net belli olsun, vesaire. Bahsettiğim demo config'ini indirip kullanabilirsiniz. [Not: Konsoldan /exec demo.cfg dedikten sonra bir de /vid_restart yapınız ki grafik ayarları kendine gelsin. (Tabii öncelikle .cfg dosyasını ...\Quake 3 Arena\baseq3 konumuna kopyalamış olmanız gerekiyor bunun için)]
  • (Bu adım da hatırlatma, ipucu babında) Elbette video'lar oluşturmak öncelikle karşılaşmaların demo'larını kaydetmiş olmanız gerekiyor. Bunun için Three Wave'de kullanabileceğiniz bir CVAR mevcut, config'inize seta cg_autoRecord "1" satırını eklerseniz her karşılaşmanın başında otomatik demo kaydetmeye başlar. Kaydetmek istemezseniz de konsoldan /stoprecord deyip durdurabiliyorsunuz zaten.
  • Öncelikle Fraps'i bulup indiriniz. Kendisi ücretli bir program ama crack'li hali muhtelif BitTorrent tracker'larında kol gezmekte.
  • Daha sonra diğer ihtiyacınız olan program VirtualDub'ı indiriniz. Bu bedava ve muhteşem bir yazılım.
  • Demo'yu video haline getirmek için: Fraps'te video'nun nereye kaydedileceği ve kayıt işleminin hangi tuşla başlatılacağı ayarlarını yapınız; Fraps'te "Movies" kısmında FPS kısmından da 25'i seçiniz ki video dosyası on beş terabayt olmasın. [Önemli: Kayıt tuşu olarak PrintScreen'i kullanıyorum çünkü Quake demo'ları oynatırken klavyedeki Fxy tuşları, numpad'deki birkaç tuş ve Home, Page Up, vesaire bölgesindeki tuşlar dışında herhangi bir tuşa basılırsa ana menüye dönüyor, ona göre bir tanesini seçin] Bunları yaptıktan sonra Fraps açıkken Quake'i açın ve menüdeki "Demo"dan yahut konsoldan /demo "dosyaadi.dm_68" (tırnaklar olmadan) yazarak demo'yu başlatın. Video'ya dönüştürmek istediğiniz kısım başladığında kayıt tuşuna basın; bittiğinde de yine aynı tuşa basarak durdurun. Bu aralığı güzel bir şekilde denk getirmeyi başarırsanız sonradan video'yu edit'lemeye gerek kalmaz.
  • Kaydedilmiş halde masaüstünde bekleyen dev video'nuzu VirtualDub'la birlikte açın. Şayet beni dinlemeyip 1280x1024px çözünürlükte bir video kaydettiyseniz:

    Video -> Filters -> Add... -> Resize -> OK -> 640x480 (ya da istediğiniz başka bir değer) -> OK -> OK

    İşlemini gerçekleştirip video'yu yeniden boyutlandırma filtresini uygulayabilirsiniz. Şayet zaten ufak bir çözünürlükteyse bu işleme gerek yok elbette. Bu opsiyonel adımdan sonra bu programa asıl ihtiyaç duyma sebebimiz olan sıkıştırma işlemi içinse şu adımları takip ediniz:

    Video -> Compression -> (Buradan bilgisayarınızda bulunan codec'lerden birini seçiyorsunuz; DivX, Xvid, vesaire) -> OK

    Bunu da yaptıktan sonra: File -> Save as AVI... deyip olayı bitiriyoruz.
  • Bu noktadan sonra makul ebatlara ulaşmış olması gereken video'nuzu Mediafire (tavsiye edilir) ya da herhangi bir download ederken kanser etmeyen file hosting sitesine upload edip vesc yahut gelaek'e link'i veriyorsunuz; onlar da SourGaming hesabına video'yu indirip upload ediyorlar. Kendi YouTube hesabınıza da elbette upload edebilirsiniz isterseniz, tamamen keyfinize bağlı.

1 yorum: