FAQ: Aibsmod 0 not

Şahane SourGamer'lardan biri olan aib'in yaptığı ve tüm SourGaming camiasının maddi manevi desteğiyle gün geçtikçe gelişen ve serpilen bir mod aibsmod. Halen daha test aşamasında (en son çıkan test releaseini aşağıda bulabilirsiniz) ve bundan dolayı da durmadan yeni yeni özellikler ve oyun türleri ekleniyor.

Bu yazı Quake 3'ten ziyade aibsmod'a yoğunlaşacağından, ilk önce şu yazıyı okumanızı öneririm => FAQ: Quake 3 Arena.

*

aibsmod nereden bulunur?
Şu an serverımızda aibsmod'un 0.70 versiyonu yüklü olmakla beraber, yeni versiyonlar çıktıkça server da update edilmektedir. Her yeni releasede buraya link eklenecektir, bu yüzden en son releasei indirmeniz sorunsuz oynamanızı sağlayacaktır. Ayrıca ilgili versiyonun readmesini içeren bir duyuru da siteye eklenecektir, ona da bakmanızı öneririm.
· aibsmod Test 7: [oku] [indir]
· aibsmod Test 8: [oku] [indir]


Bu modla oyuna eklenenler neler?
Test 7 itibariyle;
· rambomatch
· training mode
· fastswitch
· hypergauntlet
· piercing rail
· bouncy rockets
· self damage ayarı
· kill notice ayarı
· hız göstergesi (drawspeed)
· tuş göstergesi (drawbuttons)
Test 8 ile eklenenler;
· football
· hava kontrolü
· seken roketler (bouncy rockets)
· silah bırakma
· düşmeyen poweruplar


Rambomatch nedir?
aibsmod'la gelen bu oyun türünde oyunculardan biri Rambo olur. Sadece Rambo'yu öldürmek ve Rambo iken öldürmek oyuncuya puan kazandırır. Kendini öldürmek -1 puanla cezalandırılırken, Rambo olmayan oyuncuların birbirini öldürmesi farklı şekillerde ayarlanabilir. Ayrıca bir de Team Rambomatch vardır. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Training Mode nedir?
Oyuncuların birbirinin içinden geçmesini sağlayarak telefraggingi ortadan kaldıran, silahların knockbacki aynı kalsa da hasar vermesini engelleyen, oyuncuların antrenman yapmasını sağlayan bir oyun modudur. Bu moda geçildiğinde tercihe göre tüm oyunculara tüm silahlar sınırsız mermiyle birlikte verilebilir. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Fastswitch nedir?
SourGaming'de oynanan diğer modlarda da (Threewave, CPMA) olan bu özellik hakkında detaylı bilgi "FAQ: Quake 3 Arena" yazısında mevcuttur. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Hypergauntlet nedir?
Açık olduğu zaman bir gauntlet vuruşunun 50hp yerine 1000hp hasar vermesini sağlayan bir ayardır. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Piercing Rail nedir?
Rail atışlarının herhangi katı bir alan (duvar, sütun vs) tarafından engellenmeyip içinden geçmesini sağlayan bir ayardır. Ayrıca bu yolla alınan fraglar için özel bir mesaj da mevcuttur. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Self Damage ayarı nedir?
AIB's Mod'da istenirse oyuncuların kendilerine hasar vermesi engellenebilir. Bunun en bariz örneği hasar almadan rocket jump yapabilmektir. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Kill Notice ayarı nedir?
Oyuncu bir frag aldığında ekranın ortasında çıkan "You fragged X" mesajını tamamen ortadan kaldırmayı veya ekranın üst kısmında çıkmasını sağlar. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Hız Göstergesi nedir?
Crosshairin biraz altında veya sağ üst köşede oyuncunun o anki hızı ups (units per second) cinsinden gösterilebilir. Örneğin standart koşma hızı 320 ups'e denk gelir. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Tuş Göstergesi nedir?
Ekranın orta alt kısmında oklar, zıplama ve ateş tuşlarından oluşan bir grafik gösterilmesini sağlar. Bu grafikte oyuncunun o an bastığı tuşlar gözükür. Özellikle başka bir oyuncuyu izlerken nasıl oynadığını anlamak için kullanılabilir. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Football nedir?
Futboldur. Quake üzerinden futbol (teorik olarak topla oynanabilen tüm oyunlar) oynanabilmesini sağlayan bir oyun türüdür. CTF (aslında OneFlag) için uygun olan tüm haritalar, bayraklar yerine birer kale ve ortaya da top konarak futbol oynanır hale gelebilir. Bunun yanında Football moduna özel yapılmış haritalarda da hiçbir ekleme olmadan oynanabilir. Bu oyun türüne uygun iki özel haritayı Q3Files'da "football.pk3" adı altında bulabilirsiniz (ya da direk buraya [şuraya] tıklayabilirsiniz). Bu paketin içinde "football1" ve "football2" isimli iki harita bulacaksınız. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Hava kontrolü nedir?
Quake motorunda değiştirilemez olan ayarlardan birini değiştirilebilir hale getiren bir özelliktir. Havada yön değiştirme ve hızlanmaya etki eder. CPMA'daki hava kontrolünden kısmen farklıdır. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Seken roket nedir?
Roketlerin duvarlardan sekmesini sağlar. Roketlerin kaç kez sekeceği ayarlanabilmekle beraber, seken roketin atanı vurması da sağlanabilir. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Silah bırakma nedir?
CCTF oyunlarındaki rün bırakma ve bayrak bırakma gibi, elinizdeki silahı yere bırakmanızı sağlayan bir ayardır. Gauntlet ve machine gun hariç elinizde bulunan herhangi bir silahı bırakabilir. Bir tuşa atamak için konsolu açıp "/bind x drop weapon" yazabilirsiniz. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Düşmeyen poweruplar nedir?
Eğer istenirse oyun esnasında herhangi bir powerupın (quad, haste) ölen bir oyuncudan düşmemesi sağlanabilir.
Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Daha başka özellik yok mu?
Var var, bir sürüsü geliyor daha. Her releaseden sonra ekleyeceğiz elbet.


Güzel o zaman. Müteşekkirim.
Asıl ben müteşekkirim. Hadi gel oynayak.

*

Henüz aibsmod'la ilgili sözler söyleyen başka bir yer yok. Ama emin olun, gelecekte her yer aibsmod olacak, herkes aibsmod'u konuşacak. Hell yeah hallelujah!

FAQ: Challenge ProMode (CPMA) 0 not


Challenge ProMode Arena, Quake fiziğinde farklılıklar yaratarak daha hızlı ve seri bir oynanış sağlamayı amaç edinmiş bir mod. Dünya çapında en rağbet gören Quake modlarından biridir, amma velakin henüz SourGaming camiası bu moda alışabilmiş değil.

Bu yazı Quake 3'ten ziyade CPMA'ya yoğunlaşacağından, ilk önce şu yazıyı okumanızı öneririm => FAQ: Quake 3 Arena.

*

Challenge ProMode nereden bulunur?
Serverımızda oynanmakta olan CPMA 1.46'yı bu adresten [şuradan] indirebilirsiniz. Bunun yanında gerekli olan CPMA haritalarını da şu adresten [buradan] edinebilirsiniz.


CPMA'nın nesi güzel?
· Düşmanları istediğiniz renk yapabiliyorsunuz.
· Ayak sesleri yok.
· Zıplayınca havada sağa sola (kelime anlamıyla) dönebiliyorsunuz.
· Warmup.
· Hızlı oynanış.
· Güzel ve orjinal haritalar.


Fastswitch nedir?
SourGaming'de oynanan diğer modlarda da (Threewave, CPMA) olan bu özellik hakkında detaylı bilgi "FAQ: Quake 3 Arena" yazısında mevcuttur. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Neden kimse oynamıyor?
Bilmiyorum, doğuştan herhal. Kalıtsal.


Teşekkür etmiyorum.
Etme.

*

Bir gün ya değişecek ya da ortadan kalkacak olan bu FAQ da hemencecik bitti. Challenge ProMode hakkında başka kim ne demiş merak ediyorsanız, daha fazla bilgi istiyorsanız, şu linkler sizi paklar: (link1 | 2)

FAQ: Threewave 1 not


Quake Threewave CTF, takım oyunlarına yoğunlaşmış ve kitlesini bu şekilde kazanmış bir Quake modu. Aynı zamanda şu an SourGaming'de en çok tercih edilen mod. SourGamer'lar arasında ayrıca 3wave, 3w ve Trivey gibi isimlerle de anılır.

Bu yazı Quake 3'ten ziyade Threewave'e yoğunlaşacağından, ilk önce şu yazıyı okumanızı öneririm => FAQ: Quake 3 Arena.

*

Threewave nereden bulunur?
Threewave 1.7 üzerinden oynanan 3w serverımıza girebilmek için öncelikle Threewave 1.6 sürümünü yüklemeli [şurada], üstüne de 1.7 upgradeini yapmalısınız [burada]. Bir de Threewave Software'in anasayfası var [orada], ama hiç uğraşmayın orada bulamazsınız.


SourGaming Threewave serverı varmış?
Evet var. Threewave serverımızın adresi "q3.sourberry.org:26666" olmakla birlikte, bu serverın GameTracker sayfasına da şu linkten [bu link] ulaşabilirsiniz.


Threewave'in alamet-i farikaları nedir peki? Niye oynuyonuz?
Threewave bir çok farklı oyun türü içerir. Capture Strike, Classic Capture The Flag ve Arena bu modun en çok oynanan oyun türleridir. Ayrıca One Flag CTF de mevcuttur. Bunun yanında bir Skill sistemi vardır. Skill puanları, oyunda alınan puanlar ve capture süreleri her harita ve oyun türü için ayrı ayrı olmak üzere saklanır, her oyun sonunda en iyi dereceler listelenir.


Capture Strike nedir?
Capture Strike, Counter Strike ile Quake CTF'yi birleştirip yaratılmış bir oyun türüdür. Tek taraflı CTF'ye benzer yanları vardır. İki buçuk dakikalık roundlardan (turlar) oluşan bir oynanışı vardır. Toplanacak silah ve itemşar haritadan kalkar, silahlar belli sayıda mermiyle standart gelir. Her tur bir takım saldırı bir takım savunma olur, iki buçuk dakika içinde saldıran takım savunan takımın bayrağını alıp kendi bayrağının yanına getirmeye çalışır. Tur içinde ölenler tur bitene kadar respawn olamaz (canlanamaz), kendi takım arkadaşlarını izleyebilir.


Capture Strike neden daha yavaştır?
Respawn olunmaması bu oyun türünü Quake'e oranla biraz daha yavaş hale getirir. Ölmemek normalden daha önemlidir. Bu değişiklikler bu oyun türüne farklı taktikler ve stratejiler katsa da, oyuncuyu Quake içinde Counter Strike oyuncusu gibi oynamaya sevk ettiğinden bazen can sıkıcı olabilir. Olmayabilir de tabi. Orası benim kıllığım.


Capture Strike'ta puanlama neye göre yapılır?
Turu kazanmak (tüm karşı takımı öldürerek ya da bayrağı capture ederek, fark etmez): 2 puan
Bayrağı almak (saldırı takımıyken - bayrağa dokunmak olarak da anılır): 1 puan
Safe carrier bonus (bayrağı capture eden oyuncunun canı yeterince yüksekse): 1 puan

Tüm bu puanlar bir diğerinden bağımsızdır, yani karşı takımın tamamını öldürüp bayrağı almış ama capture etmemiş bir takım o el 3 puan kazanacaktır.


Arena nedir?
Oyun yine roundlardan oluşur, yine silahlar ve mermiler standart gelir ve yine ölen tur bitene kadar dirilemez. Ama bu sefer ortada bayrak yoktur, tüm üyeleri ölen ilk takım o turu kaybeder.


Classic Capture The Flag nedir?
Quake CTF'nin, Quake 2'den gelen grapple hook ve rune (rün) denen çeşitli poweruplar (tam powerup değil, aşağıya bakınız) eklenmiş halidir. Oynanışı büyük oranda etkileyen bu iki değişiklik Capture Strike'ın tersine oyunu daha da hızlandırır. İnsanı yormakla birlikte muhteşem bir işe yarama hissi verir.


Classic Capture The Flag'de rünler nasıl çalışır?
CCTF'de varolan rünler altı çeşittir: Regeneration, Resistance, Vampire, Strength, Haste, Monkey. Her biri farklı bir işe yarar, süresizdirler ve sadece bir tanedirler. Oyun içinde sürekli oyuncudan oyuncuya gezerler. Her oyuncu tek bir rün taşıyabilir. Rünler olduğu için CCTF oyunlarında Quad Damage dışında standart Quake powerupları mevcut değildir. Kısaca özellikleri;
· Regeneration: Health ve armoru sürekli artırır, en fazla 125 olur.
· Resistance: Aldığınız hasarın bir kısmını emer.
· Vampire: Verdiğiniz hasarın bir kısmını healthinize ekler.
· Strength: Bir buçuk kat hasar vermenizi sağlar.
· Haste: Hızınızı ve ateş etme hızını artırır.
· Monkey: Grapple hook'un kullanımını hızlandırır


One Flag CTF nedir?
Haritanın ortasında ortaya çıkan beyaz bir bayrak vardır ve her takımın amacı o beyaz bayrağı alıp karşı takımın bayrağına götürmektir.


Skill sistemi nedir?
Büyük oranda isabet oranıyla ilgili, ama bunun yanında pek çok unsurdan da etkilenen ve bunun sonucunda bir puan ortaya çıkaran bir sistemdir. Rail camping yapanların skillinin anlamsız bir biçimde yükseldiği gözlenmiştir, ama çoğunlukla o oyunda en çok işe yarayan insanların belirlenmesini sağlar. Bazen de sağlamaz.


Fastswitch nedir?
SourGaming'de oynanan diğer modlarda da (Threewave, CPMA) olan bu özellik hakkında detaylı bilgi "FAQ: Quake 3 Arena" yazısında mevcuttur. Daha detaylı bilgi ve variablelar için en son versiyonun readme dosyasına bakınız.


Neden Threewave?
Takım oyunu için. Sanırım.


Tenks.
Yor velkam.

*

İleride gerek görülürse değiştirilecek bu FAQ da burada bitiyor. Threewave ile ilgili başka kim ne demiş eğer çok meraklıysanız şu linkler de ilginizi çekebilir: (link1 | 2 | 3 | 4 | 5)

FAQ: Quake 3 Arena 2 not


SourGaming'in an itibariyle en çok oynanan oyunu Quake 3 Arena. Aslında Vanilla Q3 (VQ3) denen modifikasyonsuz versiyonu değil muhtelif modlar üzerine eğilmiş olsak da, Quake hakkında genel bir FAQ yazıp daha sonra modlar hakkında daha detaya giren FAQ'lar hazırlamak en uygunudur sanırım. Hadi hayırlısı.

*

Quake 3 nereden bulunur?
Tabii ki güvenilir bir multimedya dükkanından. O da olmadı köşedeki küçük esnaf CD'ciden. Ama Quake 3 nisbeten eski bir oyun olduğu için bu yollardan edinmek oldukça zor, hele orjinal olarak almak istiyorsanız çok daha zor. Şimdiden pes edip alternatif yollara yönelmeye karar verdiyseniz, şuradan bir torrent dosyasına ulaşabilirsiniz [buradan]. Yamulmuyorsam bu versiyonun düzgün çalışması lazım, içinde Excessive Plus isimli mod da geliyor hem (ama onu oynamıyoruz).

Bunun üstüne bir de "Quake III Arena Point Release 1.32" kurmak gerekiyor, ki onu da bu linkten bulabilirsiniz [şu link], ya da Google'dan aratıp alternatif linkler de bulabilirsiniz tabii. Hadi canım.


Configler nasıl çalışır?
İlerleyen günlerde siteye çeşitli amaçlar için hazırlanmış Quake configleri (=configuration, ayarlamalar) ekleyeceğiz. Bu configleri kullanmak istediğiniz oyun modunun klasörünün altına atmanız gerekli tabii, ama oyun açıldıktan sonra o configleri aktif hale getirmek için yapmanız gereken tek şey var. Diyelim ki sitemizden bir config indirdiniz, adı da "performance.cfg". Bu dosyayı mod dosyalarının içine atıyorsunuz, sonra oyun içinde de konsolu açıp "/exec performance" yazıyorsunuz. Çoğu zaman bu hazır configlerin tam etkisini görebilmek için "/vid_restart" kodunu da girip entera basmanız gerekebilir. Sitemizdeki configlere buradan ulaşabilirsiniz.


Demoları nasıl izleyebilirim?
Yine ilerleyen günlerde siteye ekleyeceğimiz diğer bir şey de oyun içi demoları. "dm_68" uzantısına sahip bu demo dosyalarını Quake 3'ü install ettiğiniz klasörde, "baseq3" isimli klasörün altındaki "demos" klasörünün içine atıyorsunuz. Yani, diyelim ki Quake 3'ü "C:\Program Files" altına yüklediniz. Bu durumda demo klasörünün adresi "C:\Program Files\Quake 3 Arena\baseq3\demos" gibi bir şey olmalı. Daha sonra oyunu açtığınızda menüdeki "Demos" seçeneğinden bu demoların listelerine ulaşabilirsiniz. Sitemizdeki demolara buradan bakabilirsiniz.


Fastswitch nedir?
Fastswitch silahlar arasında standart Quake'e göre daha hızlı geçiş yapabilmeye yarayan bir özelliktir. Silahların soğuma (cooling) süreleri aynıdır ama silah geçişlerinde vakit kaybetmezsiniz. Vanilla Q3'te bu özellik yoktur ama hem Threewave'de hem CPMA'da vardır ve Aibsmod'a da eklenmiştir.


Neden Vanilla Q3 oynamıyorsunuz?
Çünkü çok şahane modlar bulduk, daha da şahane bir mod yapıyoruz. Yeah.


Ne modları bunlar nedyosun?
Alfabetik sırayla Aibsmod, CPMA ve Threewave.


Aibsmod nedir?
SourGamer'lardan aib'in yaptığı, tüm SourGaming camiasının da maddi manevi destek sağladığı, henüz test aşamasında olan bir mod. İçinde Rambomatch, Football ve muhtemelen daha bir çok oyun türü var. Daha fazla bilgi için => FAQ: Aibsmod


CPMA nedir?
CPMA, nam-ı diğer Challenge ProMode Arena, en ünlü Quake 3 modlarından biri. İçinde FreezeTag'den HoonyMode'a bir çok oyun türü barındırmasının yanında, standart Quake 3 fiziğini de değiştirerek farklı bir oynayış sağlıyor. SourGaming camiasında henüz pek tercih unsuru değil. Daha fazla bilgi için => FAQ: Challenge ProMode (CPMA)


Threewave nedir?
SourGamer'ların en çok oynadığı mod olan Threewave daha çok takım oyununa dayalı alternatif oyun türleri yüzünden tercih ediliyor. Özellikle Counter Strike ile Quake 3 CTF'yi birleştiren Capture Strike (CS) ve Quake 2'deki bazı özellikleri getiren Classic Capture The Flag (CCTF) en çok oynananlardan. Daha fazla bilgi için => FAQ: Threewave


Başka neler yapıyorsunuz?
Hiç işte oynuyoruz napalım. Muhabbetimiz de şahane, Sourgaming Jargon Rehberi'ni karıştırmayı unutma bir ara.


Harita yapıyor musunuz hiç?
Aa nerden çıktı o nerden geldi aklına, ay ilahi.


Sen sor dedin ya.
Taam taam. Yapıyoruz evet. Henüz sayısı çok olmasa da şahane maplerimiz var. Özellikle cruelstroke'un yaptığı Lobby muhteşem.


Başka?
Ha bir de bizim yapmadığımız ama standart Quake'e de dahil olmayan maplerde oynuyoruz bazen.


Peki nerde bulucaz bunları?
Bizim yaptığımız yapmadığımız tüm mapler Q3Files'da var. Bir servera girmek ister de harita dosyasından yoksun kalırsanız oradan bulabilirsiniz.


Teşekkürler.
Ne demek.

*

Şimdilik bu kadar.
Zamanla bu yazıda eklemeler ve değişimler olacaktır elbet, ama bir yerden başlamak lazım. İyi de bir başlangıç oldu gibi.

Bizim FAQ'larımız dışında Quake 3 hakkında kim başka ne demiş görmek isterseniz şu linkler de işinize yarayabilir: (link1 | 2 | 3)

Aibsmod v0.70 (Test 7) 0 not



q3.sourberry.org:26667 VQ3 (Vanilla Quake 3) server'ına bağlanabilmek için bunu kurmuş olmanız gerekiyor.

  • Download: aibsmod_test7

  • aib'in geliştirdiği bu mod kısaca/öncelikle hız göstergesi (ups -- units per second), Quake trick'leri çalışmak için "training mode" (böylece xcm_tricks2 gibi map'lerde sürekli telefrag'ten ölüp durmuyoruz, tam bir hayat kurtarıcı), oyun içinde oylanabilir "fast switch" seçeneği gibi sourgaming kitlesinin ihtiyaçlarına yönelik kimi kolaylıklar sağlıyor.

    Modun readme'sini post'un devamında görüntüleyebilirsiniz.

    *** aibsmod_test7 Documentation ***

    Notes for #sourgaming:

    Cikan buglari ve onerilerinizi bana iletiyorsunuz, degil mi?

    Moda yeni bir oyun turu koymayi dusunuyorum. Ramboyu da cok kisiyle test etmedik daha, pek oturmadi.
    Bu release'i herkese dagitabilirsek bol bol oynama sansimiz olur.

    skos birkac yeni map cikardi, onlari da almayi unutmayin.

    Modun bi versiyonunda kurtuldugumdan emin olamadigim bir bug var gibi, harita degisiminde oyunu crash edebiliyo. Oyle bir sey oldugu takdirde pak1.pk3 seklinde bir update cikarabilirim, yeni ekleyecek bir seyim yoksa. Serverda test etmeden once 3-4 kisi soyle bikac oyun atmak istiyorum, sonucta server bu moda gectigi andan itibaren modsuz Q3'le girilemeyecek. (Gerci 26667'ye pek giren yok artik)


    test6 notlari:

    Su anda aibsmod'un test6 versiyonunu denemektesiniz. Simdiye kadar tum onerileriniz, geri donusleriniz ve desteginiz icin tesekkur ederim. Yakinda modun test olmayan, duz versiyonlari cikacaktir ve duzgun bir web sitesinden indirilebilir hale gelecektir. Mod, bu versiyondan itibaren VQ3 (modsuz, duz Quake 3 clientlari) ile uyumsuzdur ve oynamak icin hem serverin hem de butun oyuncularin moda sahip olmasini gerektirir. disq'in, VQ3 sunucusunu bu moda gecirip gecirmeyecegini bilmiyorum, daha konusmadik, fakat bunu yapmasi, ben bu modu release edip web siteme koyana kadar mantiksiz olacaktir; zira sunucumuza disardan gelen insanlar mevcut.

    Bana her zamanki gibi kanaldan ulasabilirsiniz, ve hatta ulasiniz. Moda ekletmek istediginiz fikirler varsa hemen iletiniz, cunku mod test surecinden cikmak uzeredir, bundan sonra buyuk degisiklikler yapmak cok daha uzun zaman alacaktir.

    Installing:

    Extract the archive file (probably the one you found this file in) to your Quake 3 directory. The archive contains a directory itself, so you should have:

    * X:\Quake3\aibsmod_test7\readme.txt
    * X:\Quake3\aibsmod_test7\pak0.pk3

    Where X:\Quake3 is your Quake 3 directory.


    Variables:
    Server Variables/Settings:

    * am_fastWeaponSwitch <0/1>
    This server setting controls whether weapon switching occurs instantly (1; CPMA/3wave style) or with a delay (0; VQ3). Players can "callvote fastswitch 0/1" to change this setting.

    * am_trainingMode <0/1/2>
    This server setting determines whether "training mode" is active or not. If active (1 or 2), players can walk through eachother and will not telefrag one another. Weapons will cause knockback but no damage. In addition, if this setting is 1, players will be given all weapons and infinite ammo. Players can "callvote training 0/1/2" to change this setting.

    * am_selfDamage <0/1>
    This server setting controls whether players can damage themselves. If set to 0, players cannot damage themselves (neither health nor armorwise) but knockback still applies. Players can "callvote selfdamage 0/1" to change this setting.

    * am_piercingRail <0/1>
    This server setting controls whether railgun shots go through walls. Players can "callvote piercing 0/1" to change this setting.

    * am_hyperGauntlet <0/1>
    This server setting controls whether the gauntlet does 1000 (instant-kill) or 50 (normal) damage. Players can "callvote hypergauntlet 0/1" to change this setting.

    * am_nonRamboKill <0/1/2>
    This server setting controls whether non-rambo players can be damaged by other non-rambo players. If it is "0", non-rambo players cannot be damaged by other non-rambo players. A value of "1" will allow such damage, but will not reward (or punish) such kills in [non-team] Rambomatch mode. A value of "2" will punish non-rambo killers by subtracting a point from their score in [non-team] Rambomatch mode. In Team Rambomatch mode, settings 1 and 2 do not differ and always reward opposing team non-rambo kills with +1 and punish team kills with -1. Players can "callvote nonrambokill 0/1/2" to change this setting.

    Client Variables/Settings:

    * am_showKillNotice <0/1/2>
    This client setting controls where the [occasionally annoying] "You fragged x/1st place with n kills" message appears. "1" is the default setting and doesn't change anything. Setting it to "0" will completely disable the message (you can still read your own kills from the "chat log" in the upper left corner) and setting it to "2" will make the message appear in the top center side of your screen, as opposed to the dead middle. Give it a try.

    * am_drawSpeed <0/1/2>
    This client setting draws the infamous "player speed meter" (if not "0".) "1" draws it in the upper right corner, just below the FPS meter; "2" draws it in the middle of the screen, a bit below the crosshair.

    * am_drawSpeedMethod <0/1/2>
    * am_drawSpeedFrames <1-255>
    See the section entitled "The Enhanced Speed Meter" below.

    * am_drawButtons <0/1>
    This client setting controls whether an overlay indicating the buttons pressed by the current player (or spectator target) will be drawn.


    The Enhanced Scoreboard:

    aibsmod has an enhanced scoreboard: To the left of players' names, their Excellent, Impressive and Gauntlet (Humiliation) counts are listed in their respective colors (Excellent=yellow, Impressive=cyan, Gauntlet=red). Furthermore, if a Rambomatch or Team Rambomatch type game is being played, the rambo has their background highlighted in green.


    The Enhanced Speed Meter:

    aibsmod has an "enhanced" speed meter built-in. It has different methods of calculating the player's horizontal (x/y) speed, over varying amounts of time. The mod records the client speed over am_drawSpeedFrames frames, adjustable from 1 to 255. What it does with this information is up to am_drawSpeedMethod:

    Method 0 (or any number other than 1 and 2) is a simple average. Speeds recorded on the previous N frames are added up and then the result is divided by N, giving the average speed.

    Method 1 is the maximum speed attained over N frames. It simply gives the highest speed among the previous N frames.

    Method 2 is the speed attained at the highest client position among the previous N frames. In this method, the mod records the player's z-coordinate (up/down axis) value in addition to the speed over the last N frames, and gives the speed at the highest point among these N frames. Note that this value will be lower than the maximum speed attained as the player gains horizontal speed while falling down; this is precisely the information discarded by this method.

    "N" in the descriptions above stands for the current value of am_drawSpeedFrames, clipped to 1 or 255 if outside that range.

    Thus, am_drawSpeedMethod 0 and am_drawSpeedFrames 1 will give you your current speed; am_drawSpeedMethod 1 and am_drawSpeedFrames 10 will give you your maximum speed in the last 10 frames; am_drawSpeedMethod 2 and am_drawSpeedMethod 100 will give you your speed at the time you were at your highest vertical position in the last 100 frames.


    Gametypes:

    * Rambomatch (g_gametype 3):
    This is the main gametype. One person is deemed the "rambo". Only killing the rambo and kills made by the rambo count as a point. If the rambo is killed or otherwise dies, the last person to attack them becomes rambo. If there is no such person, the next person to spawn becomes rambo. Suicides give you -1 point.

    * Team Rambomatch (g_gametype 5):
    Same as above, team scores are the sum of the indiviuals' scores. Attacking a teammate rambo doesn't count, so if the rambo dies, rambo status goes to the last enemy to attack the rambo, or to the next person to spawn. Normal kills count as 1 point, rambo kills as 2 points, and a team that steals rambo from the other team gets 10 points, awarded to the person to become the new rambo.


    Notes:

    This mod is no longer compatible with vanilla Q3 clients (meaning clients lacking this mod.) This was a design decision taken around test6, where fast weapon switching, training mode and the button display was implemented. Whereas VQ3 clients couldn't simply benefit from the former two, the method used for sending button presses to spectator aibsmod clients dropped their respective spectatees from the game due to the lack of a particular feature in the Q3A code.


    Credits:

    Orhan "aib" Kavrakoglu - http://aib.ftuff.com/ and aibok42 gmail.
    Thanks to the guys at irc.freenode.net #sourgaming for helping me test the mod.
    Thanks to gelaek/skos (same place) for making dy3ram, the first map designed for Rambomatch play!
    Thanks to fuayfsilfm/vesc (same place) for keeping my TODO list :S and keeping me motivated.

    SourGaming: Nedir? 6 not


    Merhaba sevgili dinleyenler, bir anda kalkmaya çalışıp gözünün arka bölümünde gezen elektrik dalgaları bir anda gözünün önüne sıçramış ve böylece sakince ayaklanmaya başlamış, aklını başına toplamış blogumuza hoş geldiniz. Elbette bu durum ilerleyen günlerde değişecektir ve SourGaming: the Magnificent Blog dimdik ayakta durup aralara girecek, hep beraber gelecektir.

    Bu yazıyı ise tüm bu güzel gelecekler boyunca SourGaming ne olduğunu unutmasın diye yazıyorum.

    *

    SourGaming, de facto varlığına uzun süre önce başlamış ama artan ilgi ve oyuncu sayısı sonucu ayrı bir ortam edinmek gerekliliği ortaya çıktığı zaman resmi adını edinmiş ek$isözlük menşeili bir ekşi oyun topluluğudur sevgili gençler.

    Topluluğumuzun temel taşı Quake 3: Arena ve onun modu Threewave'dir. Çoğu zaman adam bulunduğunda Threewave oynanır, zaman zaman da standart Quake 3'e sarılır. Amma velakin bu işler artık değişmek üzere. Öncelikle artık standart Quake 3 serverımız yerine bir AIB's Mod serverı geldi, ayrıca bir CPMA serverımız da var. Bunun yanında oynanmaya başlanan diğer oyunlar (WarCraft III, StarCraft) ile birlikte çok fazla 3W (a.k.a. Threewave) mahkumu değiliz. Ayrıca yeni eklenecek muhtemel oyunlarımız, kendi oyunlarımız dahi var. Ama o sonra.

    Tüm bu oyunlarla ilgili blogumuzda dönen dolapları oyun isimlerine tıklayarak öğrenebilirsiniz.

    İşin güzel yanı, SourGaming sadece oynamaktan ibaret bir topluluk değil. Şahane (=eğlenceli) muhabbetlerin döndüğü, insanların şahane (=non-abazan) olduğu, şahane (=kaliteli) işlerin çıkarıldığı şahane (=şahane) bir ortam mevcut. Şahane işler derken, örneğin biraz önce bahsettiğimiz AIB's Mod şahane (=roketçi) SourGaming'ci aib'in bir eseridir, halen daha test aşamasındadır ve adım adım şahane (=manyak) bir mod olma yolunda ilerlemektedir. Bunun yanında map yapımıyla uğraşan bir takım şahane (=çatlak) insanlar da vardır, ki bunlardan cruelstroke şahane (=can) bir insandır (şu an itibariyle kendisinin logomuzun da dizaynörü olduğunu öğrendim, kan lekesi filan var orda bi de). Diğer bir şahane de (=mario) vesc'tir, ki kendisi de şu blogun başsorumlusudur.

    Ha skos var bir de, o muhteşem (=şahane) bir insan.

    Not olarak da düşelim, tamamlandığı zaman editleriz: Bu blog dahilinde devamlı oyuncuların her birine birer post ayırmayı planlıyoruz, ki çeşitli yerlerde adı geçtiği vakit nedir ne değildir diye link verebileceğimiz ve onların da kendi reklamını yapabileceği birer sayfaları olsun. Ayrıca sağdaki oyuncu listesi de o sayfalara linklenecek evet.

    Kendi sitenizde SourGaming'e link vermek isterseniz aşağıdaki banner'ları kullanabilirsiniz.



    Nightmare Team v2 0 not



    Qpax'in tüm #sourgaming bireylerinin temsillerinin yer aldığı kolaj çalışması. Resme tıklayınca hayvan kadar olan versiyonunu görebiliyorsun. (1.5 MB)

    SourGaming: Blog'u Bile Var 0 not

    Oh, hai!

    Hemen kısaca tarihçe vereyim, aradan çıksın: Yaklaşık bir yıl kadar önce Freenode'taki #ek$i'nin kitlesi olarak "zamanımızı nasıl harcarız" diye düşünürken bir gün Quake III Arena oynamaya karar vermemiz neticesinde şekillenmiş minik bir komünite -- #sourgaming adı altında toplanmamız da kanalda birinin dreambot'un oyun anonslarından daralıp "Gidin başka yerde oynayın lan!" diye haykırdığı vakte denk geliyor.

    İşte, böyle böyle biz de çoğu zaman sabit bir kitleyle Quake 3, bazen StarCraft ya da WarCraft 3 oynayarak zaman geçiriyoruz. Şayet "Ya keşke oyun oynayacak birileri olsa, şu oyunu oynamak çok istiyorum" diye düşünüyorsanız irc.freenode.net server'ında #sourgaming'e gelin çünkü biz de bir araya gelmeden önce tam olarak bunu düşünüyorduk.

    Bu ilk post olduğu için giriş seviyesinde olayları özetleyeyim istedim; burada bulabileceğiniz içerik çoklukla Quake 3 için gerekli dosyalar, yer yer kılavuzlar ve aib'in geliştirmekte olduğu "aibsmod" adlı Quake moduyla ilgili gelişmelerin duyuruları -- kısaca #sourgaming kitlesinin olup biteni takip etmesini kolaylaştıran şeylerden ibaret olacak diye öngörüyorum şimdilik.

    RSS feed'i eklemeyi unutmayın, takip eden günlerde FAQ'uydu bilmem neydi hepsini buraya taşıyoruz. Laylay.

    Özel not: Bize Quake 3 server'larını sağlayarak neredeyse bir yıldır sürmekte olan bu şahane olayın yegane sorumlusu disq'e buradan sonsuz kere herkes adına tekrar teşekkür etmek isterim; o olmasaydı büyük ihtimalle şu an ders falan çalışıyor olacaktık. Thanks, disq. Thanqs. Ayrıca muhteşem Quake modu için aib'e, #sourgaming kitlesi oynayıp zıplasın diye tasarladıkları Quake haritaları için cruelstroke ve skos'a da teşekkür ediyoruz pek çok.